Manual Methods to Improve Baseball Pitching Mechanics

lesly-juarez-528177-unsplash.jpg
lesly-juarez-528177-unsplash.jpg

Manual Methods to Improve Baseball Pitching Mechanics

225.00

This course is for Manual Therapists who want to improve the range of motion needed for optimal baseball pitching mechanics.

You will learn the six phases of overhead throwing and how each body part relates to others in order to perform the perfect pitch.

You will learn key areas in the body where soft tissue restrictions take place and how to remove them. A strong background in muscular and skeletal anatomy is preferred. Muscle, Fascia and skin will be addressed with various techniques which are unique to Dr Donna’s clinical experience of over 20 years.

Date: Saturday, March 2 from 8:00 am - 5:00 pm

Location: Back in Action: Athletic Performance Training Center

151 North Chestnut St, Bath, Pa 18014

*Cost for Course covers lecture and presentation as well as course manual. Cost does not cover lunch. Please bring your own or come prepared for local food vendors.

REGISTER NOW

Schedule

 

8:00 – 8:05 am              Introduction (5 minutes)

8:05 – 8:10am              6 Phases of Pitching (5 minutes)

8:10 – 8:15am              Common Conditions and Pain Patterns (5 minutes)

8:15 – 8:20am              Injury Cycle (5 minutes)

8:20- 8:35am                Common Areas of Adhesions in Pitchers (15 minutes)

8:35 – 9:05am              Soft tissue Nerve Entrapment areas (30 minutes)

9:05 – 9:15am              break

9:15 – 10:15am            Evaluation Methods (Workshop – Hands On) (60 minutes)

10:15 – 12:00pm         Treatment Approach (Workshop – Hands On)

                                                        Techniques and Side Lying Left

12:00 – 1:00pm            LUNCH

1:00 – 2:15pm              Treatment Approach (Workshop – Hands On)

                                                        Techniques Side Lying Right

2:15 – 3:15pm              Supine – Shoulder/Pelvis/Anterior Thigh (bilateral)

3:15 – 3:25pm              Break

3:25 – 4:25pm              Prone – Shoulder/Posterior Thigh

4:25 – 4:35pm              Pitch Specific Stretching (Lengthening Fascial Chains) (10 minutes)

4:35 – 4:55pm              Case Studies (20 minutes)

4:55 – 5:00pm              Questions and Conclusion (5 minutes)

5:00pm                          Course Evaluations (5 minutes)